Arhiva: AktualnoPOOLTurniriVijesti

Vijesti AktualnoVijesti PoolVijesti SnookerOstale Vijesti
WPA – “Mega turniri” CHINA OPEN i KREMLIN CUP 2018

17. rujna 2018.
41324182_1000559336804712_2885261340421652480_o

Turnire najviše, posebne razine, level 1 (kao npr. u tenisu Grand Slam turnire), u pool sportu predstavlja nedavno održani turnir u kineskoj, trideset milijunskoj metropoli, Shanghai, pod nazivom CHINA OPEN 2018 na kojem su nastupili svi trenutno najbolji igrači svijeta sa svih kontinenata.
Analizirajući sudionike turnire došli smo do zaključka da je ovaj turnir prema klasi igrača apsolutni “vrh” kojeg ima možda jedino još World 9Ball Championship i eventualno US OPEN sljedeće godine. Ulazak u 64 najbolja i popis igrača koji su to ostvarili već je toliko impresivan da je jasno da ovdje “samo dobri i solidni” igrači nemaju što tražiti. Isključivo vrhunske top klase imaju ovdje šansu ući u 32 najbolja, a da ne govorimo da je ulazak u 16 već strahoviti uspjeh koji je i financijski adekvatno nagrađen.

Ove godine najuspješniji, ujedno i pobjednik turnira bio je KO PIN-YI iz Taiwana koji (vjerujte autoru ovog teksta) nije valjda već mjesecima promašio ni jednu jedinu kuglu ispred dostojnog protivnika u finalu, Škota Jasona Shawa koji je sjajno igrao cijeli turnir. Kineski igrači Dang Jinhu i Wu Jiaqing osvojili su treće i četvrto mjesto na ovom doista prestižnom natjecanju koje je možda i najidealnije za kraću analizu kvalitete u vrhunskom pool sportu.

Ako pažljivije pogledamo link: POPIS IGRAČA-analiza sudjelovanja i uspješnosti prema kontinentima, koji su nakon kvalifikacije ostvarili ulazak među 64 najbolja natjecatelja, jasno je da su igrači iz Kine/Tajvana izuzetno “moćni”, s ogromnim brojem vrhunskih igrača, ali i ostale azijske zemlje Japan, Vijetnam itd. i posebno Filipini koji godinama u svojim redovima imaju “čarobnjake” biljara predstavljaju vrh svjetskog pool biljara. Žitelje Europe koji vole naš sport sigurno raduje činjenica da je u ovom trenutku i Europa prava sila koja se jedina može suprostaviti Kini/Tajvanu i u kvaliteti pa i u broju apsolutno vrhunskih igrača.
USA se spremaju za čuveni, tradicionalni Mosconi CUP 2018 u Londonu (4.-7.12.18.) i provode više-mjesečne, zajedničke pripreme, a nastupiti će i na Eurotouru u Leendeu sljedeći vikend! što predstavlja pravi presedan i hrabre sami sebe kao rijetko do sada, no ovaj (kao i Kremlin CUP) turnir je pokazao njihovu trenutnu poziciju u vrhunskom natjecateljskom poolu koja je prema našem mišljenju takva da protiv Europe nemaju ni trunke šanse da izbjegnu težak poraz, a kamoli da pobijede. Uvjereni smo da će Europa nastupiti u sastavu Kaci (ALB), He (AUT) ako se kroz ranking plasira, Ouschan (AUT), Feijen (NED) i Shaw (GBR) ali da nastupi druga, pa čak i treća ekipa Europe npr. Alcaide (ESP), Kazakis (GRE), Zielinski (POL), Filler (GER) i Forst (RUS) nemamo dvojbe da su USA igrači u ovom trenutku ispod razine europskih. O kineskim ne treba ni razmišljati…
Doista bi bio vrlo interesantan i spektakularan meč Europa – Kina/Tajvan, koji bi sigurno ishodom bio zanimljiviji od meča s Amerikancima koji ni sami vjerojatno ne vjeruju da mogu pobijediti Europu iako se drugačije prezentiraju. Uskoro ćemo vidjeti jesmo li u pravu – na China OPEN-u kao što vidite iz prikaza, ni jedan igrač iz USA nije uspio ostvariti plasman ni u zadnjih 32!

Kratki rezime: Kvalitetom igrača nevjerojatno “jak” turnir – visoki nagradni fond (pobjednik 40 000$), snažna dominacija igrača iz Kine/Tajvana, ali Europa nikad jača, USA nikad slabija, organizacija ok, internet praćenje turnira vrlo otežano, jer se server gdje su bili ažurirani rezultati neprekidno rušio, no live stream je bio iznenađujuće solidan pa ukupna ocjena turnira ne može biti nego slijedeća: izvanredan, svjetski top turnir, jedan od rijetkih gdje nastupaju svi najbolji igrači svijeta!

REZULTATI : ovdje

GALERIJA : ovdje

______________________________________________________________________________________________________________________________________

KREMLIN CUP 2018 u Moskvi jako puno poznavatelja biljarske scene smatra možda i najbolje organiziranim u svijetu što se i ove godine potvrdilo. Nastupili su zaista skoro svi najbolji europski igrači i pošto njih petnaestak može doista pobijediti svaki svakog, većih iznenađenja nije bilo. Alex Kazakis (GRE) je potvrdio izvrsnu formu i u dramatičnim, tijesnim mečevima stigao do finala u kojem je izgubio od pobjednika, strahovito moćnog Nilsa Feijena iz Nizozemske koji je ove godine nastupio i na našem ZAGREB OPEN 2018 u BK 8ball – Sesvete gdje je također trijumfirao. USA igrači – njihov Mosconi team za ovu godinu su nastupili i prošli jednako loše kao i na CHINA OPEN-u 2018. Njihov ponajbolji igrač Shane Van Boening uspio je dogurati među 32 najbolja i tu je bio stop.
Rezultati su bili aktivno ažurirani i grafički prikazani, live stream sa šest stolova raduje, no kvaliteta streama mora biti bolja. Pobjednik je zaradio 8.500 Eura a drugoplasirani 7.500 Eura. Da li je puno ili malo, sami procijenite…

Izvanredan, brižno i fenomenalno organiziran, KREMLIN CUP ima svoje sigurno i vrlo značajno mjesto u kalendaru najvažnijih događaja u pool sportu i sljedeće godine(a).

Rezultati: ovdje

Do kraja ovogodišnje sezone ostalo je još samo nekoliko TOP događaja i vrlo značajnih turnira – Eurotour Leende (već ovaj vikend na kojem po prvi put nastupa kompletni “USA Mosconi Team 2018”), Klagenfurt (AUT) i Treviso (ITA), prestižni US OPEN INTERNATIONAL u Norfolku (od sljedeće godine ovaj turnir “uzima” u svoj portfolio najmoćniji biljarski promotor “Matchroom”) i ALL JAPAN CHAMPIONSHIP 2018 u  gradu Amagasaki, Japan nakon koji će se odrediti sastav “Europa Mosconi Team 2018” za događaj koji predstavlja krunu i vrhunac sezone, MOSCONI CUP XXV u Londonu, Alexandra Palace od 04-07.12.2018.

Vaš
Biljarski Savez Zagreba