Arhiva: AktualnoNekategoriziranoPOOLTurniriVijesti

Vijesti AktualnoVijesti PoolVijesti SnookerOstale Vijesti
EUROTOUR 2018 Veldhoven, Nizozemska – Mario He (AUT) i Jasmin Ouschan (AUT) pobjednici

9. kolovoza 2018.
0081

EUROTOUR:

EUROTOUR je već godinama najpoznatije i renomirano natjecanje pod okriljem krovne Europske biljarske organizacije EPBF-a i predstavlja jedan oblik glavne “Europske lige” i u svakom slučaju prema ugledu i kvaliteti vjerojatno nadmašuje sva druga natjecanja na tlu Europe.

Rijetko se dogodi da na Eurotouru nastupi manje od 160 igrača, a u zadnje vrijeme popularnost je još porasla i na posljednja dva turnira nastupila su točno 209 i 225! natjecatelja iako je kotizacija sve samo ne simbolična (150E). Sama kvaliteta igrača turnira je čak i veća nego na EP-u jer je broj igrača koji mogu nastupiti za svaku pojedinu zemlju neograničen pa je npr. Poljska nastupila s ukupno 23! igrača i to s jednim boljim od drugog, a razinu još više podižu i najbolji igrači iz Velike Britanije (Mark Gray, Imrad Majid, Daryl Peach i drugi) koji vjerojatno ne nastupaju na Prvenstvima Europe jer nema financijskih nagrada i nemaju od Saveza ili sponzora plaćene troškove.
Činjenica je da je za pojedinog igrača nastup na Eurotouru s financijske strane manje zabavna strana medalje ako igrač nije materijalno osiguran (čitajte sponzoriran) i to je glavni razlog da i naši natjecatelji ne mogu nastupiti na svakom Eurotouru na kojem bi željeli. Nagradni fond na turniru je za pool prilike visok i izgleda kao u prikazu:

Ne treba biti matematički genij pa da se izračuna da tek 17. mjesto, to jest ulazak u 32 najbolja “pokriva” troškove sudjelovanja, a neka zarada (ako se ne počasti prijatelje i znance) ostvaruje se tek od 1/4 finala u koje je u ovakvoj konkurenciji vjerojatnost plasmana čak i za najbolje igrače špekulativna. Iz ovog jasno proizlazi (to vjerujemo svi sportaši, manje više, znaju) da i u biljaru kao i skoro svim sportovima, bez sponzora i podrške nacionalnih i sportskih Saveza nije moguće bavljenje profesionalnim sportom na visokoj razini.

Eurotour se organizira 5-6 puta godišnje i to zadnjih godina u Austriji (St. Johan, Klagenfurt), Italiji (Treviso) i Nizozemskoj (Leende) i svi najbolji igrači Europe u pravilu ne izostaju s ovog uvijek sjajno organiziranog turnira. Posljednji je održan prije tjedan dana, od 02.-04.08.2018. godine u Veldhovenu, Nizozemska, odmah nakon završetka Europskog Prvenstva i na njemu su nastupila i trojica Hrvata, Roberto Bartol, Ante Šola i Philipp Stojanović. Naš trenutno najbolji igrač od kojeg svi puno očekujemo u budućnosti Roberto Bartol (BK Metropolis) je nastavio vrlo solidnom igrom i bilo je vidljivo da se sigurno može “nositi” i sa Europskom elitom, no čak se i kroz gledanje monitora “osjetilo neiskustvo” u određenim, bitnim situacijama i Roberto je ispao tek (prema rang listama) protiv trenutno igrača br. 1 u svijetu, Albanca Eklenta Kacija nakon teške i dramatične završnice.
Roberto, Michel, Ante, Tin, Jere, Domagoj Lončarek, Edo Redžić i svi ostali mladi igrači koji se pojave moraju imati našu bezrezervnu podršku (ne samo na riječima, već planskim, sustavnim, znalačkim radom kao što smo već bezbroj puta napisali) ako želimo ikakve sportske, internacionalne rezultate.


Eurotour Veldhoven 2018 osvojio je u fenomalnom, dramatičnom finalu Mario He (AUT) protiv Eklenta Kacija (ALB) (na slici) rezultatom 9:8. Kakav je to meč bio!!?? Nisam siguran da li su cijeli meč promašili i jednu jedinu kuglu i obojica su zaslužili veliki respekt! Nevjerojatni umjetnici biljarskog sporta!
Već u 1. i 2. kolu, dakle u ranoj fazi turnira, ispalo je jako puno favoriziranih igrača, no na kraju su u polufinale ipak ušle top “zvijezde” He, Kaci, Feijen i Alcaide.

Završni rezultati  turnira:


RANG LISTA:

Rang lista je svakako možda i najbolji (u biti jedini) indikator i orijentacija glede najboljih Europskih igrača i formira se na način da se zbrajaju ostvareni bodovi sa zadnjih sedam (7) Eurotour turnira, dakle igrači na svakom narednom (osmom) turniru “brane” bodove koje su ostvarili na prvom turniru. Izgleda komplicirano, no doista je vrlo jednostavan, objektivan i pravedan sustav formiranja rang liste.
Rang lista Eurotoura je uvijek ažurirana na našoj web stranici u meniju RANGLISTE, a možete ju pogledati na linku “Eurotour rang lista Top 10”

Na današnji dan rang lista najboljih 10 izgleda ovako:

Naš Roberto Bartol je nastupom u Veldhovenu znatno popravio svoju poziciju i trenutno zauzima 102. mjesto sa 770 bodova što ne izgleda impresivno, ali Roberto je odigrao svega polovicu turnira i to nije tako loš plasman iako je daleko od onog koji tražimo. Cilj na kojem ćemo svi zajedno raditi i koji MORAMO (i koji ćemo) ostvariti da u 2019. godini uđe minimalno u TOP 50 za što je potrebno ostvariti oko 1300 -1400 bodova što on sigurno može.
Slijedeći Eurotour održati će se od 20.-23.09. u Leende, Nizozemska, a do kraja godine ima još ukupno tri (3) turnira u Austriji i Italiji.

Nadamo se da smo Vam malo približili EUROTOUR natjecanje, a klikom na fotografiju dolje, možete pogledati fotke s ovog, upravo održanog i doista izvanrednog turnira u Veldhovenu.

                                                                                                                                                                       Galerija

Vaš
Biljarski Savez Zagreba