Arhiva: AktualnoDogađajiNekategoriziranoPOOLTurniriVijesti

Vijesti AktualnoVijesti PoolVijesti SnookerOstale Vijesti
Završeno 40. Europsko Prvenstvo u Nizozemskoj – POOL – sve kategorije

6. kolovoza 2018.
0173 (1)

Spektakularno mega-prvenstvo i sportski događaj koji će za Hrvatsku, posebno biljarski sport, ostati u nezaboravnom sjećanju završilo je nakon maratonskih 13 dana natjecanja u svim kategorijama i disciplinama uz bezbroj uzbudljivih, neočekivanih, dramatičnih i interesantnih mečeva te velikim uspjehom Hrvatske seniorske reprezentacije i 15-ogodišnjeg Ivana Galića. Vjerujemo da je puno čitatelja svakodnevno pratilo našu Facebook stranicu koju smo ažurirali koliko smo najbrže mogli te web i Facebook stranicu nacionalnog Hrvatskog biljarskog saveza (HBS) te se nadamo  da smo uspjeli prenijeti sve te uzbudljive,  ovaj put za naše reprezentativce često pozitivne emocije i događaje te nam na kraju dozvolite kratki osvrt na ovaj prekrasan događaj.


Na slici gore nalaze se fotografije svih naših reprezentativaca koji su nastupili i koji su svi redom dali svoj doprinos da nam ovo Prvenstvo ostane u dugom sjećanju: – Seniori (gornji red s lijeva): Tomislav Šušić (naš br. 1, pravi kapetan i pravi velikan u presudnom trenutku!), Ante Šola (najmlađi član A reprezentacije – pokazao ogroman potencijal), Michel Bartol (ostvario za reprezentaciju presudne, fantastične pobjede), Roberto Bartol (naš najbolji igrač! Kvalitetom već danas apsolutni Europski vrh) – U17 (sredina lijevo i centar) Luka Galić (tek 13-ogodišnjak, velika nada..) Ivan Galić (ogroman, impresivan pehar u njegovim rukama govori sve: Zlato i srebro oko vrata!!! – San ili java? Nevjerojatan uspjeh igrača nevjerojatnog potencijala) – U19 (na slici desno) Jere Puljić i Tin Petljak (prvi nastup na EP-u – obojica sigurno zadovoljila, bolje odigrali od naših očekivanja! Bravo) Veterani (dolje lijevo) Berislav Šilić je omiljeni, vrsni igrač biljara Hrvatske, sjajan borac, uzorni sportaš i čovjek te sigurno nije razočarao. Naprotiv.

Izdvajamo: Ova odlična fotografija možda najbolje ilustrira oduševljenje, radost, oslobađanje emocija i silne napetosti  naših reprezentativaca kao i svih nas koji smo pratili i proživljavali njihove nastupe nakon što je naš kapetan, veliki sportaš i neumoljivi borac, Tomislav ŠUŠIĆ ubacio posljednju odlučujuću kuglu (gubio je 2:6 i pobijedio 8:7!!)  kojom je Hrvatska osvojila brončanu medalju što predstavlja upravo nevjerojatan uspjeh posebno ako se analizira upravo meč za medalju protiv aktualnih europskih prvaka Austrije s trojicom pravih top igrača Europe i svijeta. Strašan niz je ostvarila naša momčad – pobjede protiv redom favoriziranih Nijemaca, Talijana, Portugalaca i u spomenutom meču protiv Austrije u kojem smo već bili u potpuno izgubljenoj poziciji, no naši momci su pokazali kako se bori za svoju zemlju te su uspjeli  ostvariti nevjerojatan preokret i čudesno pobijediti. Ne želimo i ne možemo ni jednog od njih izdvajati, jer je svaki od njih u određenom trenutku nadmašio samog sebe i ostvario presudne pobjede za svoju Hrvatsku.

IVAN GALIĆ 

Kako opisati i dočarati kakav je uspjeh postigao još uvijek 15-ogodišnji Ivan Galić, naš U-17 reprezentativac?  U povijesti nikad nije jedan mladi Hrvat osvojio pojedinačnu zlatnu i srebrnu medalju na jednom EP-u!! i to na koji način! Kako je vrijeme odmicalo igrao je sve bolje , sve sigurnije i na kraju već i deklasirao konkurenciju. Uz dvije medalje i u preostale dvije discipline osvojio je također fenomenalno 5. mjesto što je sigurno neopisivi i povijesni uspjeh. Sigurno ćemo o Ivanu pisati još puno puta – Hrvatska ima novi “dragulj” biljarskog sporta i nadamo se da će nastaviti ovim putem. Bravo Ivane!

Hrvatsku i naš biljarski sport su na ovom posebnom događaju, osim naših sjajnih sportaša, dostojno i kvalitetno reprezentirali prije svega, sportska direktorica EPBF-a i cijelog ovog natjecanja Anamaria Matešić, voditelj HR-reprezentacije Alan Bujas, te internacionalni sudac Nikola Pešo. Čestitamo!


Općenito:

Najuspješnija zemlja na ovom Prvenstvu je prema medaljama uvjerljivo Njemačka s 24 osvojene medalje ispred Poljske (12) i Finske (9). Hrvatska je zauzela između 37 zemalja sjajno 16. mjesto s tri osvojene medalje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U disciplinama u kojima je nastupala naša zemlja (muški seniori, U19, U17, Veterani i Reprezentacije) uočili smo slijedeće: – Kategorija u kojoj je nastupilo najviše natjecatelja bila je kategorija “Veterani” s čak 135 natjecatelja, dok su u obije kategorije mladih igrača, U17 i U19  nastupila zajedno 118 igrača. U kategoriji seniora konkurencija je jednostavno strašna i postoje barem 50 izvanrednih igrača koji u svakom trenutku mogu doći “daleko”. Prema našem mišljenju u muškoj konkurenciji generalno, Poljska je zemlja br. 1 u kvaliteti i brojnosti igrača. Vrlo jaki su Nijemci, Austrijanci, posebno Rusi, svi Skandinavci, Nizozemci, igrači BiH, Grci, Španjolci, Turci, Portugalci, Srbi, Slovaci…uh…tek smo sad uočili da ima preko desetak vrlo kvalitetnih biljarskih zemalja i isprika ako smo koju zaboravili navesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od igrača na ovom Prvenstvu najuspješniji je bio simpatični Poljak Konrad Juszcyszyn, a za njim odmah Nijemac Joshua Filler koji će sigurno biti jedan od igrača koji će obilježiti budućnost. Imena koja se moraju upamtiti za budućnost su uz već etablirane (Feijen, Ouschan, Alcaide, Chinakhov, Kaplan, He, Grabe, Sanchez-Rius, itd.) svakako Gorst, Zielinski, Froehlich, Pehlivanović, Alnar, Lentz, Ivan Galić, itd.) ne zaboravimo možda trenutno i najboljeg igrača svijeta (vodeći na svim ranglistama) 19-ogodišnjeg Eklenta Kacija (ALB) koji nije nastupio na ovom EP-u.


U konkurenciji veterana i U19 dominirali su veliki prijatelji Hrvatskih sportaša i biljarista, legenda i jedan od najboljih biljarista svih vremena, omiljeni  Šandor Tot (HUN) koji je lakoćom igranja i genijalnošću po tko zna koji put fascinirao sve ljubitelje našeg sporta (na pitanje novinara kako to da je trebao “čak” 21 minutu za pobjedu 7:0 u 1/4 finalu, odgovorio je u svojem stilu:
“Ispričavam se, potruditi ću se da budem brži drugi put…) te budući najbolji biljarist svijeta (ili jedan od najboljih), nevjerojatni, 17-ogodišnji Sanjin Pehlivanović (BIH) koji jednostavno impresionira zrelošću, pristojnošću i brutalno dobrom igrom!

                        
Šandor  Tot                                                                                                                                                                                                         Sanjin Pehlivanović

Uz Sanjina Pehlivanovića u U19 natjecanju dominirao je i bio najuspješniji mladi Poljak Viktor Zielinski (POL) koji već i u seniorskoj konkurenciji postiže sjajne rezultate te Christoph Froehlich (GER). U najmlađoj kategoriji bez konkurencije je najuspješniji i najbolji naš Ivan Galić, a njemu uz bok možemo ubrojiti još jedino Danca Christoffera Lentza. Pogledajmo Ivanove rezultate na Prvenstvu u svim disciplinama:

Prikaz svih rezultata naših reprezentativca možete pogledati OVDJE

Pregledali smo i dobili jako puno krasnih fotografija sa Prvenstva na kojima svima zahvaljujemo, a u našim Galerijama izdvojili smo neke koje se nama najviše sviđaju:
Pogledajte:
GALERIJA – Best of HR i  GALERIJA – EP – POOL 2018 Nizozemska (Za prikaz cijele galerije kliknite na slike)
 
Roberto Bartol


Michel Bartol

Kao Biljarski Savez Zagreba želimo posebno čestitati našim reprezentativcima Michelu Bartolu i Robertu Bartolu (obojica BK Metropolis) koji su odigrali sve susrete reprezentacije te koji su neizmjerno puno doprinijeli osvajanju medalje i ovakvom uspjehu Hrvatske i grada Zagreba! Poznato je svima da su obojica igrači posebnog, nevjerojatnog talenta i igrači europske klase te se s pravom nadamo da će se uz podršku svih nas čvrsto etablirati u Europskom biljarskom vrhu u skorijoj budućnosti.

Naš U-19 reprezentativac Tin Petljak (BK 8ball) je u svojem prvom nastupu na EP-u s nepunih 18 godina definitivno pokazao da na njega moramo čvrsto računati u budućnosti i da ima potencijal za  odlične rezultate. Puno naravno ovisi o njemu samome, ali naravno i o svima nama koji moramo brinuti za naše igrače i motivirati ih da postanu vrhunski sportaši. Svi znamo da to nije lako, ali planskim i sustavnim radom te znanjem se sve može.
Možda Vam se naše izvješće s ovog Prvenstva čini obojeno s previše (samo) lijepih boja….da, dobro ste primijetili..ali širenje negative, vječno i beskonačno kritiziranje svih i svačega, neprekidne jadikovke, podcjenjivanje i omaložavanje nisu nikad imale pozitivan učinak i nije, niti će biti naš stil. Mi kao sportaši gledamo i gledati ćemo pozitivno i hrabro u budućnost, a radom i znanjem ćemo pokušati postići što bolje rezultate u svim segmentima na koje možemo utjecati. Da li ćemo uspjeti? Tko zna… garancije nema, ali pokušati ćemo i pružiti sve od sebe.

Vaš
Biljarski Savez Zagreba